Dat had Joop Schenk (SGP) ook niet kunnen denken. Dat hij in 1990 wethouder visserij en economische zaken van Urk zou worden. In 1986 met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekomen en in 1990 opnieuw. En toen wethouder. “Door de samenwerking met Gemeentebelangen, GPV, CH’85 kwam de portefeuille visserij en economische zaken voor de SGP beschikbaar.” De ervaren A.P. Hakvoort (SGP) stond op de nominatie om benoemd te worden, maar kreeg van zijn werkgever geen toestemming. Daardoor werd een beroep op Joop Schenk gedaan. En hij mocht zijn benoeming aanvaarden. Schenk: „Ik heb het niet gezocht. 't Is ook nimmer mijn bedoeling geweest. Er geschiedt echter niets bij geval.”
Joop Schenk (45) had liever de portefeuille ruimtelijke ordening, gemeentewerken en dorpsvernieuwing gehad. Hij begon zijn wethouderschap visserij en economische zaken met oriënteren, zich laten informeren en bespreken welke richting het visserijbeleid en de visafslag van de gemeente zich moesten gaan ontwikkelen.
Karikatuur
De voorganger van Schenk, Dirk Bakker (CDA), had zijn sporen wel verdiend. Twaalf jaar lang was hij wethouder visserij. Met hart en ziel had hij zich voor de visserij ingezet. Zijn toewijding en nauwe betrokkenheid zorgde er echter voor dat hij op Koninginnedag 1989 zich in Zwolle op het politiebureau moest melden en in hechtenis werd genomen. Een overdreven actie van het Openbaar Ministerie. De officier van Justitie, mevrouw mr. I.H.B. van Zevenbergen-Joelen vermoedde allerlei complotten en eiste absurd hoge straffen. Haar collega mr. S. van Gend deed voor haar niet onder en zorgde in andere strafzaken (tegen vissers) voor allerlei karikaturen van de vissers en de visserij. Jammer dat ze beiden geen begrip konden opbrengen voor de situatie in de visserij op dat moment. De politierechter en de rechtbank Zwolle dachten daar gelukkig anders over en waren niet onder de indruk van het zogenaamde geleverde bewijs en de hoge strafeisen.
Eerst milde, toen absurde straffen
De politierechter en de rechtbank Zwolle waren van mening dat politieke zaken en beleid moeten worden uitgevochten in Brussel en Den Haag en niet door de strafrechter. “Den Haag moet maar andere manieren, administratieve sancties bij voorbeeld, bedenken om de visserman in het gareel te houden,” zei de economische politierechter mr. J. van Aerde. Hij vonniste zeer mild of sprak vrij. De officieren van justitie gingen echter in beroep en uiteindelijk legde het gerechtshof Leeuwarden absurde straffen op. Druk van bovenaf? Een onderzoek waard..!
Zwarte bladzijde
De pas aangetreden wethouder Joop Schenk heeft van meet af aan geprobeerd de zaak van wethouder D. Bakker geseponeerd te krijgen. „Ik moet ervan uit gaan dat hij steeds heeft gehandeld in opdracht van de gemeenteraad en in opdracht van het college van burgemeester en wethouders. Het zou dan ook onjuist zijn, dat Bakker als persoon voor dit beleid zou worden gestraft, terwijl hij slechts uitgevoerd heeft, wat hem is opgedragen". Bakker bemoeide zich niet met de dagelijkse leiding van de visafslag maar liet dat over aan directeur Wim de Bois. “De wethouder kon niet weten wat er zich op de werkvloer van de visafslag afspeelde.” Daarom is het des te meer wrang dat hij in hoger beroep toch persoonlijk veroordeeld werd. Een zwarte bladzijde in de Nederlandse rechtspraak..!
Wethouderschap neergelegd
Tijdens deze ontwikkelingen in de visserij was wethouder Schenk ook druk met de groei van de werkgelegenheid, het scheppen van voldoende industriegrond en de revitalisering van de haven.
Lang duurde het wethouderschap van Schenk echter niet. In 1991 trad hij af. Hij liet weten dat hij de deeltijdbaan van wethouder niet langer (meer) kon combineren met zijn leidinggevende functie bij het taxibedrijf in Emmeloord. “Ik heb gekozen voor mijn werk, hoe moeilijk het mij ook valt als wethouder afscheid te nemen", liet Schenk weten. Na zijn aftreden nam hij weer plaats in de gemeenteraad. In 1994 en in 1998 werd hij opnieuw tot gemeenteraadslid gekozen. Daarna stelde hij zich niet meer beschikbaar. In totaal was hij 16 jaar raadslid en ontving daarvoor in 2002 een Koninklijke Onderscheiding.
Beginselvast
Joop Schenk was een beginselvaste, betrokken en deskundige wethouder. Hij was een innemende persoonlijkheid, meer gentleman dan politicus. Op 13 januari 2007 overleed hij onverwachts. Hij is 62 jaar geworden. Zijn vrouw Jannie Schenk-Kramer en zijn kinderen hebben het taxibedrijf voortgezet.
M.B.
|