Copy
 
icon-world
Facebook.com/j70swe/
set6-icon-phone
 
 
logo-topNR 1 - 2018

 
 
 
 
 
Uppladdning pågår för
Kappseglingssäsongen 2018
 
J/70 säsongen 2018 är spikad, och uppladdningen för kappseglingssäsongen pågår för fullt runt om i stugorna. Det blir en fullspäckad säsong, eller vad sägs om Internationella Svenska Mästerskapet i Halmstad den 11-13 maj, Nordiska Mästerskapet i Sandhamn den 9-11 augusti, och en för övrigt fullmatad Grundig Cup.
Läs mer om kappseglingssäsongen i detta fullmatade nyhetsbrev från J/70-förbundet.
image
 
SVENSKA GRUNDIG CUP

Det seglas Grundig Cup i både Sverige, Norge och Danmark och varje land har sin egen ranking. Inför säsongen har det diskuteras alternativ för att främja utbytet mellan länderna och resultatet av det är att man skall få räkna Grundig Cup regattor i de andra länderna. Det gör för svenska Grundig Cup rankingen 2018 gäller följande beräkning;

 • I totalrankingen räknas tre regattor in.
 • Minst två av dessa måste vara resultat från svenska Grundig Cup regattor.
 • Poäng beräknas enligt högpoäng system.
 • Vid lika poäng rankas seglingarna efter först bästa placering på SM och därefter bästa placering på NM.


Möjliga regattor att delta i är;

 • april 21-22, Horsens (Danmark)
 • maj 11-13, Halmstad (Svenska Mästerskapen)
 • juni 9 – 10, Rungsted (Danmark)
 • june 28 – July 1, Hankø (Norska Mästerskapen)
 • august 9 – 11, Sandhamn (Nordiska Mästerskapen)
 • september 29 – 30, Saltsjöbaden (Oktoberpokalen)
 • oktober 6-7, Skovshoved (Danska Mästerskapen)


I Norge har man två stycken ytterligare Grundig Cup regattor, dessa är dock inte fleetrace, utan heatsegling. Dessa två ingår inte i svenska Grundig Cup.

Via http://j70.se hittar man sedan länkar till de olika regattorna.

 
image
 
INT. SVENSKA MÄSTERSKAPEN I HALMSTAD
Den 11-13 maj är det dags för Internationella Svenska Mästerskapet i Halmstad. Det blir en tidig säsongsstart och en perfekt uppladdning för resterande säsong. I skrivande stund är 15 båtar anmälda, varav en finsk och en dansk båt. Vi saknar fortfarande en hel del namn på den preliminära anmälningslistan, skriv gärna upp er så snart som möjligt på www.hss1910.nu för att locka ännu fler till startlinjen.
Det finns fortfarande rum kvar med specialpris på centrala Clarion Collection Hotel Norre Park. Boka på +46 (0)35 - 21 85 55 och uppge bokningskod "J/70".
 
image
 
NORDISKA MÄSTERSKAPEN I SANDHAMN

Sommarens stora event i J/70 klassen blir Nordiska Mästerskapen som går i Sandhamn 9-11 augusti.

Vi kan se fram mot fina havsbanor utanför Sandhamn och trevliga kvällsevent. Därtill blir det också årsmöte i J/70 förbundet.

KSSS har utlovat ett bra och anpassat arrangemang där de ordnar med en praktiskt sjösättning, transporter och olika typer av boenden.

Det kommer finnas olika sjösättningsalternativ. På KSSS i Saltsjöbaden kommer man kunna sjösätta i princip när man vill och det gratis, dock har man då 24nm framför sig. Alternativt blir det möjlighet att sjösätta vid Bullandö, vilket är mindre än <10nm till Sandhamn. Ambitionen är också att kunna erbjuda bogsering till och från Bullandö, alternativt är det ju en fin skärgårdssegling ut till Sandhamn. Här kommer det dock bli en kostnad för sjösättning/upptagning/parkering/bogsering.

Gällande boenden finns ju olika hotell/pensionat/stugor på Sandhamn, vilket man bokar på egen hand. På KSSS lägerboende på Lökholmen kommer också finns möjlighet att hyra bäddar. Ett annat alternativ är förstås att komma med tenderbåt, här finns ju också många alternativ att hyra båt.

 
image
 
RAPPORT FRÅN WESTFLEET
Av Johan Åstradsson | SWE 436

Just nu går vi och väntar på våren och Göteborgsmässan var startskottet på säsongen i väst. Fredagen tjuvstartade i North Sails monter med mingel och en hel del J/70 seglare mötes upp. På lördagen när mässan startade hade vi en westfleet-träff då de som ville kunde komma till återförsäljarmontern. Tyvärr fanns ingen J-båt på plats. Det kom lite Halmstadfolk och en och annan Hjuviksseglare. Några livesändningar körde vi och gjorde reklam för SM där anmälningarna ramlar in. Läget på västkusten är följande: 4 båtar i Halmstad, 1 båt i Kullavik (Allsvensk båt), 3 båtar i Hjuvik (en till salu), 1 båt i Hovås (Viola), 1 båt i Hunnebostrand. Det finns även några båtar som inte kappseglas aktivt. Finns även intresse att hyra båt till SM och NM av en Göteborgsbesättning. Totalt 12 båtar längs på västkusten och förhoppning om att 8 båtar kommer start på SM. Nu börjar det dessutom komma begagnade båtar så fler kan bli intresserade av att ta steget in i klassen.

 
 
image
 
TRÄNING OCH TÄVLING I SALTIS
Av Ronny Gustavsson | SWE 119

Våra tappra svenska team som seglade VM i höstas var överrens om en sak – här behövs mer träning! I Saltis tänkte vi tillgodose det behovet genom att addera några träningstillfällen och stuva om lite bland dagarna.

I år drar vi igång med Sunday Open! En enklare och mer frekvent tävlingsform i cupformat. Vi kör 4 eftermiddagar på våren och 6 eftermiddagar på hösten. Rappa race med 3-1-0-start, utan efterföljande protestförhandling eller prisutdelning – inga krusiduller! Beroende på deltagarantal kommer vi varva mellan kryssgate likt Allsvenskan och traditionell kryss/läns med spreadmark.

Torsdagsträningarna har vi givetvis kvar – här blir det lite mer fokus på just träning. Ambitionen är att varva korta kryss/läns banor med startövningar och manöverövningar - och om vindarna ligger rätt även fartövningar. Den 26e april drar vi igång!

Sist men inte minst kör vi Clinic den 28 april, dagen innan Vårrullen. Denna hålls delvis av de svenska mästarna – bröderna Lundqvist. Vi kommer köra med kamera på vattnet. I slutet på dagen samlas vi i klubbhuset över en varm gulasch och genomgång av bildmaterial.

Häng med på vår FB KSSS J70 i Saltis. Här vädras löpande info kring tävling, träning och mek.

Just i år tror och hoppas vi att tillskottet av ungdomar kommer bli stort i och med andelsseglingen och juniorsatsningen. FB fungerar utmärkt som gastbank både för er som är en kort och för er som är hungriga och vill segla mer.

Vi har även sett tidiga hyrespropåer från allsvenska team som vill delta på våra träningar och tävlingar – har ni möjlighet att hyra ut er båt så gör det, förfrågningar finns på FB. Här ligger även årets tränings- och tävlingsschema - dig into it!

 
FLER NYHETER
 
J/70 NEWS
image5
GRUNDIG CUP
FINAL I BYGDIN

Den 22-23 september blir det nordisk Grundig Cup-final uppe i de norska bergen. Platsen är Bygdin. Det är heatsegling likt Allsvenskan med 18 team och där arrangören står för båtarna.

Det finns diverse vägar för att kvalificera sig till finalen. Att vinna en Grundig Cup-regatta under säsongen, samt att ligga bra till på rankingen är de säkraste sätten att ta sig dit. Efter NM i Sandhamn vet vi vilka team som kvalificerat sig.
LÄS MER
image4
KSSS BÖRJAR MED
ANDELSSEGLING

Under båtmässan i Stockholm 3-11 mars visar KSSS upp en J/70 i sin monter. KSSS satsar i år på ett nytt koncept de kallar andelsegling. Med 4 st klubbägda J/70 kommer KSSS arrangera organiserad träning med två olika andelsupplägg. Andelseglingen riktar sig till dig med seglingserfarenhet som vill utveckla din kappsegling och innebär inte att du har ägarskap i en båt, tvärt om, du seglar och KSSS tar hand om allt rörande service, vinterförvaring och finmeck. Mer segling - mindre ägande!

LÄS MER
image5
 
CLINIC 21-22 APRIL I
HALMSTAD
 
SM kommer att gå i Halmstad, och Halmstads Segelsällskap kommer i samarbete med North Sails att arrangera en Clinic på samma vatten i Laholmsbukten som SM seglas. Det är mycket meriterade Staffan Lindberg från North Sails som håller i Clinicen. Ta chansen att värma upp ordentligt inför SM!
LÄS MER
image4
 
EM 2020 TILL
KÖPENHAMN
 

Nu får vi det första stora J/70 mästerskapet till Norden, 2020 seglas EM i Skovshoved, Köpenhamn den 6-12 juli. Så mycket detaljer är inte klara, men vad man kan vara säker på är att det blir ett stort startfält. EM har inga begräsningar i antal deltagare, så alla kan sätta upp det som det stora målet. Som uppvärmning till EM 2020 kan man alltid ta sig till Gardasjön där EM 2019 går. Sedan blir nästa stora mål att ta VM till Sverige, vad sägs om VM 2023!?

image5
 
UNGDOMSRABATT
UNDER SM I HALMSTAD
Är ni ett U23-team som funderar på att segla SM i J/70 i Halmstad?
Passa på anmäl er och betala halva anmälningsavgiften – 1000 kronor i stället för 2000 kronor. Svenska J/70-förbundet och Halmstads Segelsällskap sponsrar anmälningsavgiften för team där alla ombord är under 23 år. Så tveka inte – anmäl er redan i dag!
LÄS MER
image4
 
ÄNDRING I
KLASSREGLERNA
 

Vi vill igen påminna om ändringarna i klassreglerna inför 2018. I detta dokument beskrevs förändringarna inför det internationella förbundets årsmöte, vilka sedermera klubbades igenom. Det är inga dramatiska förändringar, men det är upp till den enskilde att ha koll på vad som gäller. All typ av J/70 dokumentation (bl.a. klassreglerna) hittar man hos det internationella förbundet; http://www.j70ica.org/class-office-rules

 
image5
 
KVALIFICERING
VM 2019 I ENGLAND
 

Det är ännu inte beslutat om det skall bli någon begränsning av antalet deltagare till VM i Torquay England 2019. Skulle det bli en begränsning ligger ett förslag där Sverige har 4st platser. För att då vara förberedda om en begräsning blir fallet så gäller följande kvalificeringsregler och det är redan i år man behöver kvalificera sig. Poängen man får i Grundig Cup för SM i Halmstad och NM i Sandhamn läggs samman. Slutar 2st båtar på lika poäng värderas SM högre.

image4
 
J/70 PUB
I STOCKHOLM
 

Den 30e januari hade Stockholmsfleeten en PUB kväll på The Queens Head. Det var en trevlig kväll med bra uppslutning. Här fick man höra vad planeras i Saltis med andelssegling, torsdagsträning och Sunday Open. Oscar gav sin syn på varför han var snabbast och vann SM i Båstad förra sommaren, samt Micke Lindqvist gav oss en inblick hur det var på VM i Sardinien.

Så det gav mersmak, vi satsar på fler sociala arrangemang i framtiden!

 
image5
 
MEDLEMSAVGIFTER
2018
 

På årsmötet i Båstad togs ett beslut att medlemskap i svenska J/70 förbundet kommer för 2018 kosta 400kr/båt + 100kr/person. Denna avgift önskar vi skall vara inbetald senast 30e april för 2018.

Alla båtar som deltar i Grundig Cup måste man vara medlemmar i Svenska J/70 förbundet.

 
Svenska J/70 förbundet
 
Visionen för J/70-förbundet är att skapa en livaktig J/70-klass i Sverige med många aktiva seglare i olika åldrar, där nya besättningar känner sig välkomna samtidigt som de etablerade får möjlighet att segla med andra duktiga seglare för att nå topplaceringar i nationella och internationella J/70-regattor. 
 
 
KONTAKTA OSS
 
Svenska J/70 förbundet
jan.bjornsjo@gmail.com

 
 
 

logo
 
 
© 2018 SVENSKA J/70 FÖRBUNDET https://svensksegling.us17.list-manage.com/unsubscribe?u=f51b5965f9efd3be05bd1c45b&id=c67cf03f76&e=[UNIQID]&c=1cb4662306
 


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
J70 förbundet Sverige · Seglarvägen 1 · Stockholm 110 10 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp