Klik hier als je geen afbeeldingen ziet
 
Lieve lezers, dierenvrienden, supporters, fans,
 
27 juli 2017: dag op dag 5 jaar geleden werd de vzw Dog Happiness Belgium boven de doopfont gehouden. Waarom dat gebeurde lees je in “Wat vooraf ging”. We moesten starten van nul. We hadden niets behalve enthousiasme, veel goesting, tonnen werklust en kleine ambities om het leven van de honden in Sasha’s shelter te verbeteren. Zo begonnen we aan een avontuurlijk, hobbelig parcours, met hoogtes en laagtes, met vallen en opstaan.
Met veel geploeter, gezoek, tijd en inspanning, konden we kleine, bescheiden stappen zetten in de goede richting… kleine verbeteringen die toch aanvoelden als “hoera-momentjes”. Onze supporters van het 1ste uur zullen het zich herinneren. Gaandeweg groeiden de ideeën en leerden we uit onze ervaringen, wat beter en efficiënter kon.
Allengs groeide ook het aantal trouwe volgers, waardoor we wat groter durfden dromen. En zie, nét voor ons vijfjarig bestaan zijn we erin geslaagd om een heus “Senior Dogs & Care center” te bouwen, een droom zowaar vermeld in onze allereerste nieuwsbrief!
In deze nieuwsbrief kijken we samen met jullie terug op de voorbije 5 jaren. En zelfs al proberen we ons te beperken tot de hoofdlijnen, het is een lange nieuwsbrief, geworden. Er valt zovéél te vertellen dat we een boek zouden kunnen schrijven. Maar jullie kunnen altijd gaan teruglezen in onze nieuwsbrieven, vanaf het prille begin. Je vindt ze allemaal terug op onze website (klik op de blauwe link en let op de pagina's 1 tot  11 helemaal onderaan).
Geniet met ons mee van deze retrospectieve, we zijn jullie allen immens dankbaar dat jullie, samen met ons, dit avontuurlijke pad bewandeld hebben en zo toch al heel wat hebben kunnen realiseren.
Uiteraard blijven we doorgaan en we hopen jullie ook! Veel leesgenot.
💖
Team Dog Happiness Be vzw

Wat vooraf ging...


In 2015 bezocht Ingrid voor het eerst Sasha’s shelter in Niš, Servië. Het was een geïmproviseerd asiel in een oude manège, maar zo anders dan de asielen in België. Het was een magisch oord waar (toen nog “slechts”) ruim 450 honden vrij rondliepen overdag en ’s avonds in de oude manège sliepen in kleine kennels, volgens grootte, karakter, temperament, alleen of met 2 à 5 samen. Het was magisch maar er waren grote noden, dat was meteen duidelijk. Een jaar later, in 2016, ging Trees mee met Ingrid naar Sasha’s asiel. Een verbond was gesmeed, ze zouden zich samen verder inzetten voor Sasha’s honden. Al snel werd het duidelijk dat er véél méér hulp nodig was en dat daarvoor een goed kader, structuur en transparantie nodig waren. Zo ontstond het idee om een vzw op te richten. Aldus werd Dog Happiness Belgium vzw op 27/7/2017 geboren.
Ingrid en Trees in de heuvels rond Niš (Servië),  de bakermat van
Dog Happiness Belgium vzw
Ingrid vertelt:

Toen we onze grote witte oude berghond-mix Fiocco adopteerden uit een Italiaans asiel, was het snel duidelijk dat hij een goed bed nodig had. Ik vond in de handel niet wat hij nodig had en besloot een eigen hondenbed te maken dat niet doorligt en met een praktisch hoeslaken over. Omdat Fiocco’s toestand en de beelden van de verwaarloosde, oude honden in dat asiel alsmaar in mijn hoofd bleven spoken, probeerde ik de "Fiocco-bedden" te verkopen en de opbrengst door te storten naar verschillende organisaties. Zo kon ik centjes schenken aan verschillende verenigingen. Eén trip echter naar 3 asielen in Servië bleef me voor altijd bij. Het asiel van Sasha. Ik voelde me er welkom en kon me volledig vinden in het idee om honden in roedels te houden. We brachten elke dag enkele uren bij hen door : spelen, borstelen, knuffelen, anti-vlo aanbrengen. Tot op de laatste dag zagen we telkens weer nieuwe honden die gewoon even langskwamen, kennis maakten, een aaike halen...
Het bleef maar door ons hoofd spoken, die trip naar Servië in april 2015 en het bezoek aan Sasha’s ongewone asiel, waar intussen meer dan 750 ongewenste honden 7 uur per dag samen eten, spelen, slapen, de tijd doorbrengen. Een alternatieve manier om honden in een asiel op te vangen, maar het voelt veel beter aan: de positieve sfeer daar is ongelofelijk.
Dus bleef ik terug gaan, jaar na jaar. En al snel kreeg Fiocco er 2 Servische vriendinnen bij, Olja en Lulu.
Trees vertelt:

Jarenlang hielp ik als vrijwilliger in 2 asielen in mijn streek: de honden verzorgen op zon- en feestdagen en wandelen. Op sociale media las ik veel over buitenlandse asielen en ik was benieuwd hoe het zou zijn om ook in zo'n buitenlands asiel te helpen.
Toen ik begin april 2016 een orthopedisch hondenbed bestelde bij Fiocco's World, vertelde Ingrid me over Sasha's asiel in Servië. Ik zei haar dat ik graag eens mee wilde gaan. "OK", zei Ingrid, "we vertrekken volgende week". We spraken af op de luchthaven van Zaventem: "Ik heb een rode reistas" want ja, we hadden mekaar nog nooit ontmoet.
Wat een ervaring! Als je Sasha's asiel binnen komt, niet alleen de 1ste keer, maar telkens weer, komen honderden honden je enthousiast begroeten, je komt amper vooruit in die hondenzee, je struikelt over de honden, ze struikelen over mekaar, je moet je schrap zetten of ze springen je omver. We hielpen dat voorjaar met pipetten geven, borstelen, kammen en verder veel honden knuffelen. Hoe totaal anders was het dan in de Belgische asielen waar ik hielp: één grote roedel versus honden in kennels, maar ook de schaalvergroting was verbijsterend: een veelvoud van honden meer en dus een veelvoud minder aan middelen. Zeker zou ik terug gaan naar Sasha's asiel en zou ik proberen te helpen. Zo geschiedde... Daarnaast ben ik nog steeds actief in het Belgisch asiel in mijn streek en probeer ik nog wat tijd over te houden voor mijn man, 2 kinderen en 3 asielhonden.
🍗 VOEDING 🍖

Eén van onze hoofdbekommernissen bij de start in 2017 was dat de honden voldoende en aangepaste voeding zouden krijgen. De honden kregen aanvankelijk hoofdzakelijk broodafval te eten. Korrels waren eerder uitzondering. Onze eerste oproepen via sociale media waren dan ook voor voer. In de zomer 1x per week korrels, in de winter voor 1x per week gekookt vleesafval, gemengd met broodafval. Zowel brood- als vleesafval moeten aangekocht worden, maar waren/zijn goedkoper dan brokken. Hieronder onze eerste acties na de opstart van Dog Happiness.
Intussen krijgen de honden enkele dagen per week brokken, enkele dagen per week gekookt vleesafval met broodafval. Voeding blijft een immens budget! Reken zelf maar eens uit hoeveel je besteed aan hondenvoer voor 1 hond per maand. Vermenigvuldig x 750, elke maand opnieuw en opnieuw en opnieuw. Daarom werd "de koffieclub" in het leven geroepen (2018), voor sommigen onder jullie "de wijnclub" 🍷, onder het motto "vele kleintjes maken een groot".
Grote promotor van de koffieclub bij aanvang was hondje Debby met de lange oren, zij werd inmiddels geadopteerd
💖 Hieronder Ingrid met Debby in de grote shelter als dank aan de koffieclubbers van het 1ste uur.
OPROEP VOOR DE KOFFIEWIJNCLUB UIT 2019:

DE KOFFIE/WIJN-CLUB zorgt voor eten doorheen het ganse jaar !!
WIL JIJ HELPEN? Elke deelnemer maakt hét verschil !!
Voor slechts de prijs van 2 kopjes koffie of een glas wijn per maand help je ons 750 honden eten te geven. 64 dierenvrienden zijn al lid, maar we hebben er véél meer nodig... Help ons helpen, sharing is caring.
Stort maandelijks een bedrag van min. 5 euro (meer mag altijd) met vaste vermelding: "Koffieclub" of "Wijnclub" via permanente opdracht bij je bank op onze rekening: IBAN: BE22 0018 1853 1647 BIC : GEBABEBB
PayPal : info@dog-happiness.be
Hartelijk dank !!
Promofilmpje voor de koffie/wijnclub 2019.
Klik op de foto, vervolgens op het witte driehoekje.
De koffie/wijnclub bestaat nog steeds! We doen nog altijd oproepen hiervoor want het aantal deelnemers groeit slechts moeizaam (momenteel ca. 75). Er zijn gelukkig ook mensen die maandelijks een duit in het zakje doen met vermelding "maandelijkse steun" en vaak nog een lieve boodschap erbij. Maar we zijn er nog lang niet, we blijven dus oproepen en hopen we dat er nog veel koffie/wijnclubbers bijkomen!

💊 MEDISCHE BASISZORG 💊
Een andere hoofdbekommernis, naast voer, waren -en zijn nog steeds- de medische basiszorgen. Iedereen die een hond heeft (of meerdere) weet dat honden regelmatig beschermd moeten worden tegen externe en interne parasieten. In een cage-free shelter, waar honden de hele dag vrij bij mekaar lopen, is de infectiedruk nog véél hoger. Bovendien zijn er in Servië infectieziekten die in België niet (meer) voorkomen. Dus ja, medische basiszorgen en ook dáárin zijn we gegroeid en hebben we in die 5 jaar veel geleerd en grote stappen vooruit gezet.  We begonnnen met inzameling in België van pipetten die we mee naar ginder namen. Over de hilarische toestanden van de eerste anti-vlo behandelingen ter plaatse (cfr. foto hieronder van het 1ste jaar) lees je in deze nieuwsbrief van april 2019. (klik op nieuwsbrief als je wilt gaan lezen).  We lieten ook pipetten ter plaatse voor volgende behandelingen, echter onvoldoende. Ontworming (behandeling tegen interne parasieten) moesten we ter plaatse laten aankopen, omdat we daarvan onvoldoende aantallen konden inzamelen. Daarvoor werden en worden nog steeds inzamelingsacties opgezet. Intussen hebben we een strak uitgewerkt behandelingsplan dat we jaarlijks proberen te volgen, nl.
- mininmaal 3x per jaar behandelen tegen interne parasieten (ontworming)
- 2x tegen externe parasieten behandelen met breed-sprectrum medicatie (aanvang lente en zomer) en nabehandelen met pipetten in de herfst
Vaccinaties moeten sowieso altijd door de dierenarts gedaan worden, ook altijd een indrukwekkend gebeuren (lees bv. in onze nieuwsbrief van  september 2021 - klik op nieuwsbrief om te lezen). We laten de honden vaccineren tegen hondsdolheid en infectieziekten (distemper, hepatitis, parvovirose en leptospirose) waarvoor we jaarlijks een oproep doen,  tegen hondsdolheid het ene jaar, tegen infectieziekten het andere jaar. In principe is een vaccinatie goed voor ruim 2 jaar en zelfs meer, maar langer dan 2 jaar willen we niet wachten omdat, zoals hierboven gezegd, de infectiedruk in zo'n asiel met zoveel vrij lopende honden heel hoog is.
De ervaring van 5 jaar geld inzamelen leert ons dat het heel moeilijk is om fondsen te verzamelen voor medische basiszorgen. Schenken voor hokken, hekkens, infrstructuur is natuurlijk prettiger, de donateurs "zien" wat er gerealiseerd wordt met hun giften. Een injectie (vaccinatie) of pilletje is zó weg, niet tastbaar, niet zichtbaar. Maar het is evengoed als een hondenhokje levensnoodzakelijk! Hieronder onze oproep van 2018, intussen zijn de prijzen, zoals voor alles, wel flink gestegen !!
Ontwormingsactie 2018.
Intussen varieert de prijs tussen 1,6€ à 2€ per hond!
Veel infecties worden overgedragen door andere dieren  (bv. ratten, muggen...) en/of besmetting blijft lang in de bodem zitten. Een afdoend desinfecterend product konden we enkel in Engeland kopen en meenemen als we zelf naar de shelter gingen. Sinds Brexit kunnen we het niet meer aankopen in Engeland en is het een heel gezoek om via tussenpersonen toch aan efficiënte desinfectiemiddelen te geraken.

En naast de medische basiszorgen zijn er uiteraard ook nog de vele urgente medische kosten voor gekwetste en zieke honden, voor gedumpte pupjes, enz... Voor die kosten leggen we een "spaarpot" aan, zodat we ook daarbij kunnen helpen.

Hoop doet leven !

Hooi en hout ook !

 
In de geïmproviseerde shelter van Sasha waren geen hondenhokken. De honden sliepen er in "geïmproviseerde" slaapplaatsen buiten (lees hieronder "Evolutie van de hondenhokken") of in het manègegebouw in plastic manden, àls er voldoende voorhanden waren. Hooi aankopen was dus ook één van onze eerste acties, voor de winter van 2017 -en alle volgende winters- om de honden een minimum aan slaapcomfort te bieden: een dikke laag hooi ligt warm en droog en isoleert als de honden er een holletje in maken om onder te kruipen. De 2 eerste jaren konden we hooi aankopen mede dankzij de steun van een andere organisatie. Sindsdien zorgen we zelf jaarlijks voor voldoende hooi én, zo lees je hieronder, kregen de honden een echt hondenhok dat door de beperkte ruimte, sowieso de lichaamswarmte vasthoudt. Nog steeds wordt in alle hokken de hele winter lang een pak hooi gelegd.
"Houd(t) de stoof brandend" en "Wie gooit nog een blokje hout op het vuur" waren actie-slogans van het eerst uur om voldoende hout te kunnen aankopen. Hout was in den beginne vooral belangrijk in de winter, om de werkers en de honden een beetje warmte te bieden. Gelinkt aan onze doelstelling om de honden ook vleesafval te kunnen geven dat gekookt moet worden (o.w.v. voedselveiligheid in het asiel want koelkasten zijn er niet), werd hout belangrijk het hele jaar rond.
Overigens zijn zowel de levering van hout als van hooi altijd een feest voor de honden!

Evolutie van de hondenhokken

🏘

In de extreme temperaturen van Servië heb je goede beschutting nodig, vooral in de bijtend koude winters tot -20°C. Honden moeten zich kunnen warm houden, beschut tegen regen en wind. Het juiste type hondenhok kan zeker al wat helpen!
Maar zoals al zo dikwijls gezegd is Sasha's shelter een geïmproviseerde shelter, het groeide organisch met het groeiend aantal honden. Geen vooraf netjes uitgetekend, gestructureerd plan, geen tijd en geen middelen, altijd achter de feiten aanhollen. Ook de slaaphokken waren geïmproviseerd (zie foto hieronder boven links): stalen platen, plastic bakken, oude benchen, houten kratten, ... OK, daar moest duidelijk verbetering in komen, maar te voldoen aan strikte voorwaarden:
-  regenbestendig,
-  stevig,
- niet te groot (volgens grootte honden) zodat het als een hol is dat door lichaamstemperatuur opgewarmd kan worden,
-  zo goed en zo kwaad mogelijk isolerend
-  én... uiteraard betaalbaar !!
We gingen nadenken en experimenteren:
Prototype 1 (2017): grote, industriële plastic stockeerboxen, probleem was dat ze niet in Servië te verkrijgen waren en we ze niet massaal naar Servië getransporteerd kregen.
Prototype 2 (2017-2018): zelf gemaakte hondenhuisjes ter plaatse door onze bouwkampers! Zeer efficiënt, alle doen nog steeds dienst. Onze bouwkampers maakten in totaal zo'n 215 slaapplaatsen, gespreid over 2 bouwkampen (lees hieronder "Bouwkampen").
Prototype 3 (2020): aangekochte geïsoleerde houten huisjes voor binnen en buiten. Dankzij het immense succes van de actie "Schenk een hond een hokje voor Kerst" eind 2020, konden we niet minder dan 230 hokken aankopen! De kwaliteit is jammer genoeg niet geweldig, zodat er behoorlijk wat herstellingen moeten gebeuren.

We horen jullie denken: 445 slaaphokjes voor 750 honden? In het puppy asiel slapen echter heel veel honden binnen in het kleine huisje bij Milena, in de winter lekker bij de kachel. Sommige honden slapen ook met 2 in een hokje. En nu is er het Senior Center bijgekomen met een verwarmde slaapplaats voor de oudste honden. We blijven echter nadenken over stevige, goed isolerende, plaatsbesparende, makkelijk te reinigen én betaalbare hondenhokken, eventueel zelfs in 2 verdiepen. Ideeën van de handige Harry's of visionaire denkers onder jullie zijn altijd welkom!

🛠 DE BOUWKAMPEN 🛠

Een rode draad doorheen 5 jaar Dog Happiness Be zijn de bouwkampen met als belangrijkste doel: verbeteren van de infrastructuur in het asiel. We lijsten ze hieronder even op:

Bouwkamp 1 - augustus 2017: bouwen van 8 extra nachtkennels in het grote asiel omdat er steeds meer honden bijkwamen en ze voor de nacht gescheiden moesten kunnen worden.
Bouwkamp 2 - november 2017: bouwen van 75 warme slaaphokken (prototype 2: zie hierboven "Evolutie van de slaaphokken) in het grote asiel.
Bouwkamp 3 - april 2018: bouwen van 140 warme slaaphokken (prototype 2: zie hierboven "Evolutie van de slaaphokken) in het grote asiel.
Bouwkamp 4 - juli 2019: bouwen van een afdak met voor extra nachtkennels in de puppy area (zie ook hieronder: "Puppy-asiel").
Omwille van de corona-pandemie (zeg gerust "Corona-ramp") ging de wereld op slot en kon er geen bouwkamp doorgaan in 2020.
Bouwkamp 5 - juli 2021: bouwen van een terras onder afdak aan de blauwe wooncontainer van Zoran in de puppy area (zie ook hieronder "Puppy-asiel").
Bouwkamp 6 - juli 2022: bouwen van een Senior Dogs & Care Center in de puppy area (zie ook hieronder "Pupppy-asiel").
Platformen en

multifunctionele palletten
Zoals al een paar keer gezegd, leerden we bij met de jaren, soms met vallen en opstaan. Maar het waren de honden zelf die het idee aanbrachten van platformen 😁 Toen, bij het bouwen van hokken tijdens de bouwkampen, stukjes uitgezaagd hout op de grond lagen, gingen de honden er meteen op zitten of liggen. Aha! Zo'n houten plaatje was warmer aan de poep dan de koude grond! Daarom lieten we in de lente van 2020 85 platforms bouwen voor zowel het grote asiel als het puppy asiel (zie onze nieuwsbrief mei 2020). De honden vonden het geweldig ❣️
Vanuit die platformen ontstond het idee om hoge palletten te bouwen, omdat ze veel meer mogelijkheden bieden, óók wat betreft natuurlijk gedrag van honden. Vandaar de naam "multifunctioneel". Ze bieden hoge, droge zit- of ligplaatsen,  worden gebruikt als schaduw- en verstopplekjes, als uitkijkpost (honden liggen graag wat hoger) en of om op, in en rond te spelen. Eind 2021 lieten we 50 van die multifunctionele palleten bouwen, opnieuw voor zowel het grote asiel als het puppy asiel (lees meer in onze nieuwsbrief van december 2021). De lage platformen blijven evenwel ook nuttig, vooral voor de oude(re) honden met wat strammere pootjes.
 🐶🏡  ADOPTIES  🐶🏡

Een wereld van verschil
 
In den beginne bekommerde Dog Happiness Be zich enkel om fondsenwerving om de levensomstandigheden van Sasha's honden in het asiel, ter plaatse, ter verbeteren. Twee andere Belgische organisaties zorgden voor adopties van honden in België. Adopties zijn bijzonder belangrijk 1° omdat geen enkele hond in een asiel thuis hoort, maar in een fijne thuis met eigen mens(en) en 2° om het aantal honden in het asiel onder controle te houden: uitstroom moet idealiter groter zijn dan instroom. Voorals nog is dat nog steeds omgekeerd 😥
Echter, tijdens Corona-pandemie-rampjaar 2020 zijn beide Belgische adoptie-organisaties gestopt en om diverse privé-redenen niet meer herstart nà Corona. Een ramp!! Daarom heeft Dog Happiness Be vzw die énorme opdracht van rehoming erbij genomen.
Adopties doen is bijzonder intensief, zowel pre- als postadoptie. Het ergste, moeilijkste en pijnlijkste is de selectie van honden die we reisklaar laten maken. Omdat nooit alle 750 honden geadopteerd kunnen worden en reisklaar maken veel geld kost, moeten we noodgedwongen een hartverscheurende keuze maken: wie krijgt een reisticketje, wie moet achterblijven 💔
Dan volgt een lange procedure van wettelijke verplichtingen en wachttijden. Dat alle moet strikt opgevolgd worden: afspraken met dierenartsen voor bloedtesten, opvolging resultaten, eventueel opnieuw vaccineren, opnieuw wachten, opnieuw bloed afnemen... We zouden het liever anders en sneller willen, maar we respecteren uiteraard de wet.
Zodra een kandidaat zich aanmeldt, zoeken we de juiste match tussen hond en baasje/familie in hun eigen situatie, zodat iedereen er blij en happy van wordt. Vragenlijsten, huisbezoeken, transporten regelen, mails, chats en telefoons beantwoorden, tips en adviezen geven... Weerom een hele administratieve molen.
Hèèèèlp, we verdronken! Gelukkig was daar An, de redster in nood! Zij nam het hele adminstratieve gebeuren ("papirology" zeggen ze in Servië) onder haar bekwame hoede. An is intussen één van de onmisbare peilers geworden die de adopties overeind houden, waarvoor hartelijk dank An! Net als de werkers kent ze nagenoeg alle asielhonden. Lees hieronder wat An daar zelf over vertelt.
An vertelt:

Hoe het leven soms kan lopen…. Ik volgde Dog Happiness al een tijdje op Facebook en had geregeld spulletjes die ze konden gebruiken, dus plichtsgetrouw kwam Trees die bij mij ophalen en soms bleef ze dan eventjes plakken voor een babbeltje. Zo kwam ik beetje bij beetje wat meer te weten over wat ze juist deden als ze naar Servië gingen. Wauw, zo bewonderenswaardig dat ze er verlof voor opofferden. Het zette me ertoe aan om eens vaker een centje te storten of wat vaker een postje te delen… Op een dag kwam de vraag of ik niet wou meehelpen, want het begon teveel te worden voor Ingrid en Trees en ze konden wel wat extra handen gebruiken. Gezien ik goed ben in administratie, was het al snel duidelijk dat dat mijn bijdrage zou worden. Na 3 mislukte pogingen (door corona) kon ik dan in juli 2021 eindelijk eens mee naar dat onbekende land Servië. De bijna 2000 km lange autorit was door het aangename gezelschap voorbij voor ik het goed besefte. Na 1,5 jaar achter de schermen meegewerkt te hebben kende ik al een heleboel hondjes van op de foto’s, wat de Serviërs raar deed kijken. Wie was die vreemde vrouw die zomaar de honden bij naam noemde?? Ze in levende lijve ontmoeten was zoveel beter, stuk voor stuk lieve knuffels die niets liever zouden hebben dan hun eigen warme mandje te vinden. Het stond snel vast, volgend jaar kom ik terug en ondertussen is ook mijn 2e bezoek een mooie herinnering, want de hondjes hebben nog meer dan ooit een plaatsje in mijn hart gevonden en ons doel, de hondjes allemaal een mooie thuis geven, zal niet lukken, maar we zullen zeker niet stoppen om het te proberen.
Adopties betekenen dus ontzettend veel extra werk achter de schermen. Maar hoe mooi is het om een hondje uit het grote of puppy asiel helemaal te zien openbloeien na adoptie 😍 Sommige mensen kiezen voor 2 hondjes, hetzij samen, hetzij de één na de ander. Dat is helemààl de max 🥰 In deze jubileum-nieuwsbrief mag het gerust wat meer zijn, dus hebben we foto's gekozen van dubbel-adopties 🐕🐩

🐶 PETER- & METERSCHAP 🐶


Een peter- of meterschap (10€ -of meer- per maand) is een vorm van virtuele adoptie waarbij je 1 hondje steunt maar die steun komt ten goede aan de hele gemeenschap. Meestal gaat het om honden die eigenlijk geen kans meer hebben om geadopteerd te worden in een warme thuis, die wellicht de shelter nooit zullen verlaten voor hun oogjes definitief toegaan. Wordt het hondje tóch geadopteerd (jawel, soms bestaan er mirakeltjes*) wordt de peter of meter daarvan verwittigd en kan hij/zij voor een ander hondje kiezen. Sommige mensen steunen de groep van 29 oudjes van oude Zoran in de puppy area.
Al van in het prille begin van Dog Happiness Be zijn we gestart met peter- en meterschappen, maar met alle andere taken die er dagelijks te doen zijn, was het moeilijk voor Ingrid en Trees om de peter- en meterhondjes kort op te volgen en de peters en meters regelmatig een briefje van hun peter/meter-hondje te sturen.
Lieve peters en meters, wij zijn jullie dan ook immens dankbaar voor jullie  blijvende warme steun én geduld gedurende de voorbije 5 jaar
🙏 Mààr, er is verbetering in zicht! Sinds enkele maanden helpt Stephanie ons met  Instagram, gezien Ingrid en Trees in het nieuwe IT-tijdperk wat dinosaurussen zijn 😁.
Voortaan wilt Stephanie ook de opvolging doen van de peter- en meterhondjes. We zijn bijzonder blij met de hulp van Stephanie! Maak kennis met haar hieronder:

(* Zie bv. nieuwsbrief oktober 2020 (7 schaduwhondjes én mindervalide Copa) en juni 2019 (rolstoelhondjes) (klik op de roze linken om meer te lezen).
Stephanie vertelt:

Hoi lieve hondenmaatjes! Ik ben Stephanie, 30 jaar, afkomstig uit Zonhoven en ondertussen reeds enkele jaren gesetteld in Mechelen. Heel graag stel ik me aan jullie voor als nieuwe vrijwilliger van het Dog Happiness team! In januari adopteerden mijn partner en ik Sima via de organisatie. Dit geweldige seniorhondje brengt elke dag opnieuw veel liefde en vreugde in ons gezinnetje. Nu ben ik enorm verheugd te mogen zeggen dat ik het team mag gaan helpen met de peter- en meterschappen over de hondjes in Sasha's shelter. Ik ben werkzaam als administratief verpleegkundige bij het Rode Kruis Vlaanderen, maar droom stiekem ook al lang van werken met of voor dieren. Het is dus fantastisch om deel te kunnen uitmaken van de Dog Happiness familie en me zo vanop afstand te kunnen inzetten voor hondjes in nood. Met een rugzak vol enthousiasme zal ik aan de slag gaan. Ondertussen kijk ik er al naar uit om ooit naar Servië te reizen en zelf een handje te helpen in Sasha's shelter. Beestige groetjes!

🐶 Het puppy asiel 🐶

 
Gedumpte pupjes werden opgevangen bij pleegmama Milena, die toen nog in haar paradijsje woonde ver buiten de stad. Eénmaal de pupjes pubers werden, moesten ze verhuizen maar helaas zat het grote asiel overvol. Daarom zocht Sasha een bijkomend terrein, we schrijven 2018. Dat vond hij op 1/2 uurtje rijden van de stad, de zogenaamde "puppy area". Een stuk grond vol rommel, gelukkig wel al volledig omheind en met enkele containers. En... wat belangrijk was, er stond ook een piepklein huisje. Er woonde niemand, een werker ging 1x per dag langs om de hondjes te voorzien van eten en drinken, verre van ideaal.
En dus gingen we aan de slag! Eerst moest het terrein grondig opgeruimd worden. In 2019 concentreerden we ons op het kleine huisje, omdat pleegmama Milena hoe langer hoe meer problemen kreeg met de buren omdat ze zoveel honden en pupjes had. In het huisje werd vloer gelegd, het werd knus ingericht en we kochten een generator om te voorzien in elektriciteit. Het huisje was nét klaar toen Milena met alle hondjes op politiebevel haar idyllische woonplek moest verlaten. En zo trok Milena in bij de hondjes op de puppy area.
In datzelfde jaar 2019 lieten we ook het grote afdak volledig dicht maken en isoleren. In die volledig nieuwe, grote, gesloten en in de winter verwarmde ruimte konden nu alle pupjes en jonge honden voortaan binnen slapen.
Maar we waren nog lang niet uitgetimmerd! Ook het traditionele bouwkamp van Dog Happiness Be trok dat jaar 2019 naar de puppy area. Er werd een groot afdak gebouwd tussen de blauwe wooncontainer en een bestaand afdak, omdat er dringend nood was aan bijkomende kennels.
Tenslotte werden in 2019 ook heel wat hekkens aangekocht dankzij onze speciale "hekken-actie" om stevige afsluitingen te maken.
In het Coronajaar 2020 kreeg ook oude dakloze Zoran politie over de vloer in zijn barakkenpaleisje aan de rivier in het centrum van de stad. Hij moest ofwél al zijn oude hondjes weg doen, ofwél verhuizen. Na crisisoverleg met Sasha werd besloten om in allerijl de blauwe container op de puppy area te laten renoveren voor Zoran. Samen met al zijn oude hondjes nestelde hij zich in de vernieuwde container en genoot voortaan mee de lekkere maaltijden die Milena in het kleine huisje voor hem mee bereidde.
Na een jaar zonder bouwkamp owv de Corona-pandemie, trokken onze bouwkampers in 2021 opnieuw naar de puppy area. De trap voor Zoran zijn blauwe wooncontainer dreigde het te begeven.  Meteen maakten onze bouwkampers er een prachtige, overdekte pergola van, waar Zorans hondjes graag onder vertoeven, nu nog steeds.
Hadden we op 3 jaar tijd de puppy area omgetoverd van een stuk braakliggende grond vol afval tot een mooie plek voor de honden, in 2022 durfden we grootser dromen: een "Senior Dogs & Care Center". Het is een oude droom (zie inleiding) die waargemaakt werd nét voor de 5de verjaardag van Dog Happiness Belgium, het mooiste verjaardagscadeau dat we ons konden dromen! Vergelijk onderstaande foto's met de allereerste... zonder jullie hulp hadden we dit nooit kunnen waarmaken. Waarvoor onze immense dank 💝

🐶 Het grote asiel 🐶


Ook daar werden heel wat verbeteringen uitgevoerd, vooral dan met "verplaatsbare" infrastructuur. Waarom? De "main shelter" is eigendom van de stad Niš én is (dure) bouwgrond.  Al jaren hangt het zwaard van Damocles boven Sasha’s shelter dat hij de oude manège (waar het grote asiel gevestigd is) moet verlaten. De stad wilt Sasha en zijn honden daar weg! In 2017 dreigde het zover te komen, maar onder druk van een groot, internationaal georchestreerd protest liet het toenmalig gemeentebestuur haar plannen varen. Toch ligt het gevaar permanent op de loer en moeten we voorbereid zijn op het ergste: uitzetting. Daarom wordt met man en macht geïnvesteerd in het puppy-asiel, zodat in case of emergency, alle honden daar kunnen ondergebracht worden.
In het grote asiel werden enkele eenvoudige afdaken gebouwd, die zo nodig snel ontmanteld en heropgebouwd kunnen worden. Zo hebben de honden beschutting in de winter, er kan hooi en stro gestockeerd worden waar de honden dan ook overdag warm, tochtvrij en droog kunnen liggen in de barre winters en ze dienen ook als overdekte buitenkeuken waardoor de binnenruimte ook een beetje opgewarmd wordt. Lees hierover meer in onze nieuwsbrief van februari 2021. In diezelfde nieuwsbrief lees je ook dat minstens àlle oude honden in de main shelter een binnenhokje kregen om zich warm te houden 's nachts.
En ook in de main shelter werden platformen en paletten gezet, wordt er betere voeding en medische zorg gegeven. Onze bijzondere aandacht gaat momenteel naar de ouder wordende honden: vele van hen zijn 10+. Voor hen hebben we het Senior Dogs & Care center gebouwd en we zijn naarstig op zoek naar een mogelijkheid om hen minstens 1x per jaar volledig medisch te screenen... wordt vervolgd.
DE  ASIELWERKERS
Dog Happiness heet niet voor niets "Dog" Happiness, het draait dus vooral om honden. Maar... we vergaten in die 5 jaar ook de werkers niet. Tenslotte zijn zij, dag in dag uit, jaar in jaar uit, in de meest extreme weersomstandigheden van -20°C tot +40°C, in de weer om de honden te verzorgen. Chapeau! Je moet het maar doen. Ook hen wilden we helpen en het begon, net zoals Dog Happiness Be zelf, heel klein: een nieuw paar stevige winterlaarzen en wat 2de handskledij.
Wie in een asiel helpt, weet dat kledij heel belangrijk is én dat die kledij ook geweldig afziet en snel verslijt, zowel in de zomer als in de winter. Jaar na jaar kregen we externe hulp, hetzij van firma's die we aanschreven en die ons overschotten van stocks toestuurden. Hetzij van trouwe fans die 2de-handskledij in goede staat schonken, of die zelfs speciaal gingen shoppen. Zó helpen we indirect ook de asielwerkers ginder. Ook dàt is een vaste waarde binnen onze organisatie vanaf het begin doorheen de 5 voorbije jaren. En ook hierover kan je teruglezen in verschillende nieuwsbrieven, zie bv. onze vorige nieuwsbrief (een volledig nieuwe winteruitzet, geschonken door Tom en Nadia).

ASIELAUTO'S 🚗
Last but not least vermelden we ook nog de aankoop van 2 asielauto's.

We schrijven juli 2019, bezoek aan Sasha's asiel:
"Toen we vorige week achter Sasha aanreden, bergop, reden we plots in de mist... Sasha stopt, motorkap open, water bijgieten in reservoir, niet genoeg water... dus wij water zoeken en terug rijden met water. Al snel was het duidelijk: 1 of andere koelslang los, dus Sasha's auto KAPOT !!! CATASTROF!! (dàt Servisch woord kennen we ook in het nederlands). Want de andere oude shelter-auto had het ook al begeven...
Geen enkele auto meer om voedsel te halen, om de honden naar de dierenarts te brengen, water naar het puppy-asiel te brengen, enz... Gelukkig konden we afgelopen week helpen met vervoer en is Sasha's auto intussen hersteld.
Dat de auto's hier allemaal versleten zijn, weten we al jaren. De asiel-auto is niet meer rijwaardig - zie foto's - en ronduit gevaarlijk, komt zelfs in Servië niet meer door de "keuring"


Het was de aanzet om een actie te lanceren om een 2de hands asielauto te kopen. Het werd een "goedkope" 2de hands, 3.500€, ettelijke jaren oud, vele kilometers op de teller, maar in zeer goede staat.

 
Bovenstaande aangekochte 2de hands-asielauto bolt nog steeds. Maar de andere asielauto was intussen ook helemaal caduc. Om de haverklap problemen, in herstelling, wekenlang wachten op wisselstukken... het kon zo niet meer verder. Dus deden we een jaar later opnieuw een oproep om een goede 2de handswagen aan te kopen.

We schrijven (rampzalig) Corona-jaar 2020, november:
"We zoeken een robuust werkpaard, jong en sterk! Een asielauto dient zowat voor alles: transport van werkers, honden, voer, goederen, tot ja, zelfs kantoor!! We screenen alle jonge occasies die voor dit hard labeur in aanmerking zouden komen: de prijzen liegen er niet om..."


De actie had een geweldig succes én we kregen de steun van een grote organisatie in Nederland. Nu was het zaak om een geweldige 2de- hands-auto te vinden. We hadden een behoorlijk budget, maar mede door de Corona-crisis gingen de prijzen van 2de hands-auto's pijlsnel de hoogte in.

Uiteindelijk, in februari 2021 vonden we de ideale wagen, 2de hands in België, een VW Caddi Maxi, jong, goed onderhouden, weinig kilometers. Na nog héél wat paperassen, uitvoer/invoer-documenten, attesten en stempels kon de wagen uiteindelijk in mei 2021 in gebruik genomen worden.  En hopelijk zijn we nu even gerust wat het vervoer betreft.
Het is een onbegonnen taak om 5 jaren intensieve ondersteuning van Sasha's asiel in 1 nieuwsbrief samen te vatten. Wat was het leuk om te grasduinen in honderden foto's, om alle nieuwsbrieven terug te lezen, om te scrollen op onze Facebookpagina... maar wàt was het lastig om uit zoveel informatie en foto's er "enkele" te selecteren voor bovenstaande terugblik. We hebben het niet gehad over het bijzondere verhaal van oude, dakloze Zoran, over de vele gewonde, zieke en aangereden honden, de kettinghonden, gedumpte pupjes met of zonder mama, het gesleur van voer op sleeën omdat het asiel met de auto niet bereikbaar was, het Corona-rampzalige jaar, over hoe we zelf in Servië honden en pupjes vonden en niet aan hun lot konden overlaten, over nog veel andere acties en verbeteringen -rechtstreeks of onrechtstreeks,- al het werk achter de schermen, de hulp van grotere organisaties voor bepaalde projecten...

Ook zovele mensen hebben ons gesteund met individuele acties, hetzij als privé-initiatief, hetzij tijdens Music for Life, hetzij als organisator van of hulp bij evenementen, hetzij door zelfgemaakte creaties te verkopen, hetzij door rosse centjes in te zamelen… teveel om op te noemen. Over dit alles kan je teruglezen in onze nieuwsbrieven, deze terugblik is slechts een greep, enkele hoogtepunten uit  5 jaar ongelofelijke inzet van héél véél mensen.


We hopen echter dat jullie ervan genoten hebben, maar ga zeker ook eens teruglezen in de vele nieuwsbrieven op onze website (te beginnen op pagina 11 als je de juiste chronologie wilt volgen 2017 > 2022). Maar...

ZONDER JULLIE ONAFGEBROKEN STEUN, VERTROUWEN EN ENTHOUSIASME hadden we
van al het bovenstaande weinig kunnen verwezenlijken. "Help ons helpen" is dan ook altijd onze slogan geweest en dàt konden we slechts dankzij onze trouwe supporters.
 
💞 DANK VOOR JULLIE WARME STEUN 💞

Tot de volgende nieuwsbrief!
Team Dog Happiness Be
Blijf ons volgen en steunen
Facebook Facebook
Website Website
Instagram Instagram
💌 Deel deze Nieuwsbrief met je vrienden  💌
HARTELIJK DANK AAN ONZE VASTE SPONSORS
Ben jij gepassioneerd door honden? Door rescue?
Heb je wat tijd vrij? Wil je ons helpen?
Vertel ons wat je kan, wat je graag wilt doen, hoe je je wilt inzetten.
Hulp bij adopties, hulp bij delen op sociale media, hulp bij organiseren van evenementen, hulp met spaarpotjes zetten, hulp voor inzamelen duurzame spullen...
Stuur ons een e-mail naar info@dog-happiness.be
Samen bekijken we wat en hoe. Alvast hartelijk dank.

💖
Copyright © 2022 Dog Happiness Belgium vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
Dog Happiness Belgium vzw
Zeedijkweg 37
8210 Zedelgem
info@dog-happiness.be

Bankaccount
IBAN BE22 0018 1853 1647 (BIC/SWIFT) : GEBABEBB


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dog Happiness BE vzw · De Paallanden 35 · Brugge 8310 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp