Klik hier als je geen afbeeldingen ziet
 
Lieve lezers, dierenvrienden, supporters, fans,

De dagen zijn op z'n kortst, vele lichtjes kleuren straten en huizen, de winter is in het land. Ook in Servië heeft de winter zich ingezet, een barre tijd voor Sasha's honden en voor de werkers in het asiel. Gelukkig is er droog stro en hooi om op te liggen en hout voor de kachels, daar hebben jullie tijdig mee voor gezorgd, waarvoor warme dank. Voor de werkers proberen we nog warme kleding te sturen, ook daarbij krijgen we hulp van trouwe supporters, zo hartverwarmend. Immers, Sasha en zijn werkers staan dagelijks in de kou, letterlijk dan, niet figuurlijk, want al zitten wij wél warm, elke dag zijn we druk in de weer met de hulp aan en ondersteuning van Sasha's asiel voor medische zorg en andere basisnoden, infrastructuur, planning, overleg, contacten, administratie, transporten, reisklaar maken, adopties, opvolging en last but not least social media. Over het werk achter de schermen gaan we het hier echter niet hebben. In deze nieuwsbrief lees je over het vrijwilligerskamp afgelopen september, over het nut van palletten in het asiel, over de geslaagde Halloweenwandeling en, in de rubriek "Sasha vertelt", over Sasha's trouwe vriend Kudra.
We wensen jullie gezellige feestdagen in goed gezelschap, op naar 2022!
💖
Team Dog Happiness Be vzw

Sasha vertelt...


Tijdens onze bezoeken en werkkampen in Servië worden er 's avonds, bij het avondmaal, steevast noden, problemen en plannen besproken.
Toch gebeurde het dat we op zo'n avond, in een typisch Servisch restaurant bij traditionele (lekkere) Servische schotels, Sasha's aan het vertellen kregen. Sasha is geen man van veel woorden. Nochtans zou hij boeken kunnen schrijven met wat hij allemaal al beleefd en doorstaan heeft, meestal geen fraaie dingen en daar wilden we het dan ook niet over hebben. We vroegen hoe hij hondenpleegmama Milena leerde kennen (zie onze "Nieuwsbrief September 2021" (klik op de onderlijnde titel om te lezen) en hoe Lija en Kudra in zijn leven kwamen, Sasha's viervoetige trouwe fluffy vrienden die nooit een seconde van zijn zijde wijken en hem overal en altijd vergezellen.

Sasha & Kudra
de miraculeuze hereniging...

 
Vele Servische hondennamen in het asiel betekenen iets, verwijzen naar de 1 of andere innerlijke of uiterlijke eigenschap van de hond: bv. "Vampirce " ("vampierke", klein hondje met grote oren), "Cerni Medi" ("zoete honing" karaktergewijs). "Kudra" betekent "krullen" naar zijn krullige zwarte vacht, maar hij had evengoed "Sloboda sreća" kunnen heten, "Vrijheid Blijheid" owv zijn onafhankelijk en blijmoedig karakter. Toen we Sasha vroegen hoe Kudra in zijn leven kwam, begonnen zijn ogen te fonkelen en vertelde hij zo enthousiast dat zijn zoon Pedja amper kon volgen met vertalen 😘 Hieronder het onwaarschijnlijke verhaal van het eeuwige verbond tussen Sasha en Kudra, zo onwaarschijnlijk dat Sasha, terwijl hij het vertelde, het nog steeds zelf nauwelijks kon geloven...
"Lang geleden, in 2008, vond ik een jonge hond bij de brug, een mix Puli (nvdr: kleine Hongaarse herdershond). Ik noemde hem Kudra en bracht hem naar het asiel maar oh boy, Kudra kon daar niet aarden, een échte lastpak was hij, zorgde altijd voor problemen. Owv zijn probleemgedrag kon hij onmogelijk in het asiel blijven. Kudra hield duidelijk van zijn vrijheid en dus besloot ik hem die terug te geven: hij mocht rondzwerven naar believen, maar kreeg altijd wel eten bij de grote shelter. Kudra genoot duidelijk van zijn vrije straatleven, hij kende élke hoek in de stad Niš! Maar hij kwam altijd trouw terug naar het asiel om te eten, elke dag, hij herkende mijn auto en mij. Kudra is een bijzonder intelligente hond, "clever like a human" en altijd vrolijk, een beetje gek zelfs. Elk weerzien was een feestje.
Op een dag kwam Kudra niet opdagen om te eten. De volgende dag ook niet, de dagen erna ook niet. Ik was bezorgd, keek overal uit naar hem in de stad. Weken en maanden gingen voorbij, geen Kudra. Wellicht had hij een ongeluk gehad, zou hij nooit meer terug komen. Ik voelde me droef, ik miste zijn dagelijkse bezoeken, ik miste "mijn" vrijgevochten Kudra.
 
Zo’n 4 maanden na zijn verdwijning moest ik naar Vranje, een stad op 115km van Niš. Op de terugweg, zo’n 45km nog van Niš, zag ik een zwarte hond ronddolen. Ik stopte om deze zwerfhond eten te geven (nvdr: Sasha heeft altijd korrels in zijn auto liggen, hij voert dagelijks zwerfhonden). Toen ik dichterbij kwam met voer liep de hond niet weg, integendeel, hij herkende mij.... néééé, het was Kudra!! Waarschijnlijk had hij mijn auto ook al herkend, slim als hij is!
In die tijd kregen de gemeentelijke hondenvangers geld om de stad “schoon te maken” van zwerfhonden. Dus gingen ze honden vangen en zo’n 100km verderop uitzetten. Ongetwijfeld was dit ook gebeurd met Kudra en misschien probeerde hij zelfs zijn weg naar Niš, naar het asiel, naar mij terug te vinden... Dat ik Kudra dáár terug vond, onderweg, op de terugweg van Vranje, op 45 km naar Niš, dat hij uitgerekend dáár rond doolde op precies die paar seconden dat ik daar passeerde... 
😮(nvdr: Sasha's ogen glinsteren opnieuw, van herbeleefde blijdschap of van diepe ontroering??? Het blijft even stil... Dan gaat hij verder...) En wàt een intens weerzien was het! Ik zette Kudra in mijn auto en zei tegen hem: “Nu blijf je voor altijd bij mij". Sindsdien zit Kudra altijd bij mij in de auto, rijdt hij overal mee naartoe, we zijn onafscheidelijk."
We schrijven 30 november 2021:
"Een zwarte dag... Sasha’s beste vriend Kudra is niet meer 😢 3 handen op 1 buik. Sasha, Kudra en Lija. Altijd samen in alle avonturen. Kudra maakte alle rescues mee, meer dan 1000 honden die Sasha van straat geholpen heeft, werden steevast begroet door Kudra en Lija. Sasha loopt verloren, is er kapot van, hij vindt zijn draai niet meer..."

Een verdriet, een gemis, een leegte die ieder van ons kent 💔 Dag vrolijke, vrijgevochten Kudra, het gaat je goed over de 🌈

NOOD-RESERVE WINTERVOER
 
Dagelijks wordt er gekookt op de houtstoven in het asiel maar de prijs van brood- en slachtafval, al zeker van rijst of vismeel, komt steeds meer onder druk, een stijging die begonnen is tijdens de 1ste Corona-crisis en die sindsdien eigenlijk niet meer gestopt is. Zoals bij ons is er schaarste en stijgen de prijzen van heel veel producten. Voor Sasha's shelter is dit een ramp, zeker nu de winter zich doorzet met temperaturen tot inmiddels al -6°C. Bovendien ligt de puppy area afgelegen, enkel bereikbaar via kleine, onverharde wegen die niet geruimd worden bij sneeuwval. Zodoende is het risico dat de dagelijkse bevoorrading in het gedrang komt niet denkbeeldig. Daarom moeten we dringend een voorraad aanleggen van hondenbrokken.

Hondenbrokken zijn duur (ook die prijs is gestegen) en minder beschikbaar, de tijd dringt dus. Zijn we bezorgd ? Ja zeer zeker!!
1 kg hondenbrokken kost ongeveer 1€. We moeten aan voldoende zakken korrels geraken om paar weken te overbruggen.

WE HEBBEN JULLIE HULP NU IN WINTERTIJD MEER DAN OOIT NODIG

Aub, help de honden met een donatie voor winterkorrels. Helpen kan door een gift aan Dog Happiness Be vzw:
Bank : IBAN: BE22 0018 1853 1647 (BIC : GEBABEBB)
PayPal : info@dog-happiness.be
Met omschrijving "wintervoer"
 
💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶
NAMENS 750 HONDEN IMMENSE DANK
🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋🐶🙏💝🐾😋

🎃 Fantastische 🎃


Halloweenwandeling
Ondanks het natte, koude herfstweer, werd de Halloweenwandeling toch weer een groot succes en waren we blij verrast met de opbrengst van afgerond 1.550€ 👻👻👻, te besteden aan het project voor medische zorg voor de hondjes.

Wat een blij weerzien ook met vele, vele hondensnoetjes van Sasha's shelter, in België geadopteerd en natuurlijk ook andere honden. Vele baasjes en honden hadden zich ook om ter mooist verkleed, om zo een prachtige prijs in de wacht te slepen. We zagen véél gelukkige honden en blije, warme mensen 💗
De ploeg van Annick Dierick, die weerom deze hondenwandeling organiseerde, was geweldig! Wat een kanjers! 🧛‍♂🧟‍♀🧛‍♀🧟‍♂🧙‍♂ Zo goed georganiseerd, zoveel voorbereidend werk, de zaal prachtig versierd, zelf griezelig verkleed, zoveel mooie tombolaprijzen allemaal mooi ingepakt, voor alle wandelende hondjes een goodie bag, super lekkere soep, broodjes en nagerecht (overvloedig veel), mooie extra prijzen voor de mooist verklede deelnemers... het was AF, het was TOP!!! Dank ook aan alle sponsors en de vele helpers en vrijwilligers.

IMMENSE DANK en hopelijk tot volgend jaar 🎃👻🧙‍♂

Vrijwilligerskamp september
Een 5-koppig vrijwilligersteam vertrok eind september richting Servië om er de handen uit de mouwen te steken in Sasha's asiel. Ingrid, Pascal, Lieve, Ann en Rudi gingen er helpen met honden verzorgen, borstelen, leren wandelen aan de lijn, herstellingen doen, plannen bespreken en vooral.... véél hondjes knuffelen.
Voor 3 van hen, Ann, Rudi en Lieve, was het hun eerste bezoek aan Sasha's asiel. Het is beklijvend zo'n eerste bezoek, élke keer overigens, maar de allereerste keer door die poort, zoveel honden die je komen begroeten, zoveel honden die een knuffel of aai willen, om aandacht vragen, het laat je nooit meer los. En misschien nog het moeilijkste: na een week al die lieve honden te moeten achter laten...  Het blijft je voor altijd bij. Hieronder de impressies van Ann en Rudi.
Rudi: Conclusie: ik heb vanaf nu elke hond lief 💖

Rudi: "Mijn vriendin heeft 3 honden… naar mijn mening 2 te veel maar het zijn lieve donders! Na 1,5 jaar ben ik ze gewoon en ben ik ervan gaan houden, wat niet wil zeggen dat ik 3 nog steeds te veel vind. Haar droom… Sasha’s shelter bezoeken dat ze al een paar jaar steunt! Meermaals zei ik “doen” maar ja… Wanneer? Hoe? En met wie? Uiteindelijk heeft ze de knoop doorgehakt en met de motivatie van Trace en Ingrid van Dog Happiness Be vzw zijn we mee vertrokken naar Servië! Niet wetend wat mij te wachten stond en na een stevige reis van 2000 km én wat geluk aan de grens zijn we met een volle camionette met voeding en materiaal ginder aangekomen! Leuk hotel. Na een fijne nacht (doodop) en goed ontbijt, op naar de shelter! Toch behoorlijk zenuwachtig voor die poort… en dan…

Wat een overweldigende ervaring... honderden honden die ons dolenthousiast kwamen verwelkomen 
❤️❤️  Zelfde scenario in de puppy shelter, wat een vriendschap, wat een liefde! In het begin zoek je wat je nauw aan het hart ligt, na een tijdje valt dit weg en ben je gek van hen allemaal, ik ben heel anders naar die viervoeters gaan kijken en eerlijk gezegd… na 6 dagen hondenliefde, wat klusjes in de shelter en lieve medewerkers heb ik stilletjes wel een traan weggepinkt 😪 Conclusie: ik heb vanaf nu elke hond lief, ben gek van de drie hondjes van mijn vriendin en ik ga zeker nog terug.
Met dank aan Ingrid, Pascale, Lieve, Sasha en zoon en medewerkers voor de onvergetelijke momenten."
Ann: Mijn grote droom? Sasha's shelter bezoeken…
 
Ann: "Ik ben helemaal geen globetrotter zoals Rudi. Hoofdreden daarvoor is omdat ik dan mijn hondenkroost elders moet onderbrengen. Maar om toch mijn grote droom te kunnen verwezenlijken, nl. Sacha’s shelter in Servië bezoeken, heb ik van mijn hart een steen gemaakt en mijn honden op pension gedaan 😔

Ik kon me ongeveer wel voorstellen wat te verwachten, door de vele foto’s en filmpjes, maar het is wel even een andere dimensie om het “live” mee te maken! 😍😍 Ikzelf ben fan van wat grotere honden en had na dag 1 al wel wat favorietjes, Dino en zijn zus Branji (zowat Rottweiler types), zooooo lief 🥰 Maar zoals Rudi schrijft, de grens vervaagt en op den duur was ik ook verliefd op de kleintjes…

Het is me ongelofelijk hard opgevallen hoe happy en goed verzorgd, de meeste honden zijn. Je hebt er altijd enkele die liever de rust opzoeken en minder gedijen in grote groep. Maar relatief weinig stress (alleszins véél minder dan wanneer ze 24/24 opgesloten zitten in een krappe kennel!). Ze leven in een grote roedel, respecteren de hiërarchie en “spreken” de hondentaal perfect! Het was een hele intense, overweldigende ervaring die ik zeker nog eens wil meemaken, zij het dan wel iets meer “opbouwend” wat de infrastructuur zelf betreft (ik bedoel: dat je bij vertrek ziet, dat er wat verbeterd is
😉). Bedankt voor de vriendschap Pascale, Ingrid en Lieve, jullie waren een fijn en leerrijk gezelschap! Nog meer respect voor Sasha, zijn zoon en alle helpers: jullie verdienen de hemel!!! "

HOOG EN DROOG

 
Soms kunnen heel eenvoudige dingen het leven van de asielhonden écht fundamenteel verbeteren en aangenamer maken 🐶 Hoge palletten bijvoorbeeld, hetzij gebruikt als platform, hetzij gestapeld tot bel-étages, bieden vele mogelijkheden voor de honden.
's Winters is het warmer zitten op zo'n pallet dan op de natte of bevroren ondergrond, ze warmen en drogen ook sneller op in de winterzon en de honden staan niet ganser dagen met hun pootjes in de modder of in de sneeuw.
In de zomer is het bovendek ideaal voor de zonnekloppers, de schaduwzoekers kruipen eronder of ertussen.
Naast het praktische, thermoregulerende aspect zijn hoge pallettten ook bijzonder geschikt voor leuke klim-, kruip- en pak-me-dan-als-je-kan-spelletjes, uiterst geschikt als uitkijkpost voor de wijsneuzen, als schuilplekje voor de meer schuchtere honden. In alle opzichten, zowel fysiek als mentaal, zijn zulke hoge palletten dus méga nuttig in het asiel.
Kleine investering > grote meerwaarde

Daarom besloten we in november een oproep te doen om 50 extra palletten te laten bouwen voor de aankomende winter. 1 pallet kost slechts 29€, de meerwaarde voor de honden is echter vele, vele malen groter, echter niet te berekenen in cijfers, wél in welzijn 🥰 Daarom waren vele trouwe fans van Sasha's honden bereid een duit in het zakje te doen en niet veel later hadden we de nodige centjes bij mekaar voor 50 extra palletten. Hout werd besteld voor 50 stuks, enkele werkers maakten de palletten ter plaatse. De  honden hielpen maar al te graag mee 😂
De nieuwe palletten werden meteen dankbaar in gebruik genomen: geniet van het filmpje 😍 Dankjewel lieve mensen 🙏 dit is zo'n geweldig cadeau voor de honden 💝
Dit was onze laatste nieuwsbrief van 2021. We blikken terug op alweer een goed gevuld jaar waarin we, naast, boven, langs, onder en tussen àl onze andere activiteiten, ook volop ingezet hebben om de adopties aan te zwengelen. Immers, enkel via adopties krijgen méér honden de kans om ooit het asielbestaan te kunnen ruilen voor een warme mand in een liefdevolle thuis en komt er een plekje vrij in het asiel voor een andere sukkelaar. Warme dank aan An, Inge, Isabelle, Dominique en Lieve om ons adoptieteam zo enthousiast te ondersteunen.
Thumba (links) en Herkul (rechts) vonden een warme mand 🙏💞 Hun plekjes (rode 'cirkels') komen bijgevolg vrij voor 2 andere sukkelaars (al zouden we liever hebben van niet natuurlijk en dromen van een leeg asiel, daarom helpen we zwerfhonden steriliseren).  ✨ DON'T 🌟 SHOP ✨ ADOPT 🌟 Er zijn nog 750 wachtenden ❤️
Héél warme dank ook aan jullie allen, fans, supporters en dierenvrienden, voor jullie niet aflatende steun en hulp: de koffie/wijn-clubbers, de peters en meters, de maandelijkse en occasionele schenkers, organisatoren van evenementen, de creatievelingen onder jullie, de mensen die hand- en spandiensten verrichten en onze vaste sponsors. Zonder jullie staan we voor een onbegonnen opdracht, jullie hulp en steun maakt een immens verschil voor Sasha's honden 🙏❤️ Blijf ons helpen in het komende kwispeljaar 2022 🐶

Fijne feestdagen,Team Dog Happiness Be ⭐ 
Volg ons volgen en steunen
Facebook Facebook
Website Website
Instagram Instagram
💌 Deel deze Nieuwsbrief met je vrienden  💌
HARTELIJK DANK AAN ONZE VASTE SPONSORS
Copyright © 2021 Dog Happiness Belgium vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
Dog Happiness Belgium vzw
Zeedijkweg 37
8210 Zedelgem
info@dog-happiness.be

Bankaccount
IBAN BE22 0018 1853 1647 (BIC/SWIFT) : GEBABEBB


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dog Happiness BE vzw · De Paallanden 35 · Brugge 8310 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp